Om att bygga verksamheten på laget

 

Bland det bästa med att arbeta som rekryteringskonsult är att jag får vara med i en, enligt mig, mycket viktig del av arbetet med att bygga framgångsrika team och organisationer. Genom rekryteringsprocessen har vi förmånen att komma nära de företag som vi hjälper. När vi utformar kravprofiler gör vi som regel en analys av företagets och avdelningens/gruppens nuläge och värderingar, vilket blir den röda tråd som hela processen kommer följa. Employer Branding och Talent Management ligger mig varmt om hjärtat – att som företag medvetet och aktivt arbeta för att attrahera och bibehålla de rätta kompetenserna.


De senaste åren har vi i rekryteringsbranschen sett en tydlig trend i vad medarbetare värdesätter högst hos sina arbetsgivare. Från att anställningstrygghet och hög lön legat i topp värdesätts nu i större utsträckning en trivsam arbetsmiljö med intressanta arbetsuppgifter och ett gott samarbete med kollegor. Då trivs vi på jobbet och blir mer engagerade vilket, såklart, ger positiva effekter för våra arbetsgivare. Det är inte rocket science, jag tror vi alla känner igen ett sammansvetsat och engagerat team när vi stöter på det (eller ännu bättre – när vi får ingå i ett!).


Knappt någon har väl missat den hypade sportdokumentären The Last Dance – en serie i tio delar där vi på nära håll får följa basketlaget Chicago Bulls under deras storhetstid på 90-talet. Fokus i dokumentären ligger på lagets superbegåvning och stjärna, Michael Jordan. Redan som rookie i laget har han förmågan att prestera på ett nästintill överjordiskt sätt och han öser in poäng i varje match. Men laget vinner inga mästerskap. Inte förrän Phil Jackson tar över som huvudtränare och byter taktik, från att bygga spelet på att passa bollen till Jordan till att bygga spelet på hela laget. Jag tänker att det måste varit en stor utmaning att coacha superegot Jordan till att passa bollen i stället för att sätta en säker trepoängare direkt, men laget börjar så småningom dominera ligan och plockar sedan den ena titeln efter den andra. Dokumentärens antagonist tillika Chicago Bulls klubbdirektör Jerry Krause gör ett antal rekryteringar (flertalet kritiserade sådana) och slutligen har han ett strategiskt sammansatt team bestående av flera färgstarka profiler vars respektive uppgift och styrka i laget är tydlig.


Parallellen mellan Chicago Bulls och organisationer inom näringslivet är tydlig – genom att våga identifiera både styrkor och svagheter i våra kompetenser skapar vi förutsättningar för att kunna bli bäst i vår liga. Är du Michael Jordan i ditt team? Grattis! Jag är imponerad och du är en förebild! Men förvänta dig inte att vinna de stora mästerskapen, till det behöver du en hel organisation med samma målsättning och värderingar som du. Det kräver hårt och kontinuerligt arbete, men som Jordan säger ”Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships”.

Linnéa Engman, rekryteringsentusiast Wikan Skellefteå

Tidrapportera Stäng

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår